Logo
 

Intro Tips

Di page ni saya akan kongsikan pelbagai tips hasil dari bacaan, pengalaman dan juga kajian sendiri. Saya juga akan sharekan entry-entry dari rakan2 blogger yang lain ke page ini.

Subscribe

Paling Popular

 • Percutian Ke Bali Part 1
  Jan 06 , 2016

  Assalamualaikum....

  Pada pertengahan tahun 2014, aku dan isteri pergi bercuti ke Bali, Indonesia. Ini adalah percutian bulan madu kami yang pertama sebagai suami isteri. Pada mulanya, aku dan isteri pergi ke MATTA Fair yang di anjurkan di PWTC pada March 2014. Sebelum pergi ke sana, aku dan isteri telah bercadang untuk pergi ke Bali ataupun pulau Krabi. Banyak travel agency terdapat di sana, dan percutian di dalam Malaysia sendiri juga banyak dan menarik terutamanya pulau-pulau tempatan. Walaubagaimanapun, kami memilih untuk ke Bali, Indonesia sebagai destinasi kami untuk berbulan madu. Jom kita baca lebih lanjut.

 • Negeri Sembilan 4-1 Pulau Pinang (Piala FA Pusingan Ke Tiga)
  Mar 11 , 2017

  Hari ini aku terpaksa menggantikan Kid the Karate Kid untuk mengulas game Negeri Sembilan menentang Paroi. Punyalah ramai orang sampai aku menyesal tak beli tiket awal-awal. Last time Paroi penuh pun aku tak ingat bila. Untuk julung kalinya, kalau tolak game friendly, aku terpaksa duduk di grandstand disebabkan ramai orang.

  16 ribu poit yang datang arini!!! ( Tak termasuk yang panjat pagar).

 • Tips Berhenti Merokok
  Dec 09 , 2015

  Assalamualaikum

  Hari ini saya nak berkongsi tips berhenti merokok. Harga rokok sekarang semakin mahal dan kesan buruk merokok ini sudah lama diketahui. Alhamdulillah, saya dah berjaya berhenti merokok selama dua tahun. Saya berbangga dengan pencapaian saya setakat ini dan berharap dapat kekalkan tak nak pada merokok. Ada di antara rakan-rakan saya berhenti tanpa tips ataupun bantuan dari mana-mana pihak. Tapi mana tahu dengan membaca article saya ni anda dapat berhenti tabiat merokok. Percaya atau tidak dengan menulis entry ini, sebenarnya adalah salah satu usaha saya sendiri untuk  kekal tidak merokok. Pelik bukan? tak mengapa, saya akan huraikan selapas ini. 

 • Percutian Ke Bali Part 2
  Jan 18 , 2016

  Pada hari berikutnya, kami memulakan aktiviti kami seawal pukul 8.00 pagi. Kami pergi bersarapan di restoran Itali didepan resort kami bersebelahan kolam renang. Sarapan waktu itu lebih kurang sama seperti mana sarapan di hotel-hotel di Malaysia. Tentatif kami pada hari itu agak penuh dan menarik. Pagi itu hujan agak renyai dan bau wangi-wangian (Dorang bakar macam kemenyan) sudah mula dirasai. Selesai saja kami bersarapan, kami terus mengambil barang dan pada waktu yang sama Pak Nyoman, supir kami, telah sampai di pintu depan resort. Kami sangat excited nak memulakan perjalanan kami dan ianya bermula tidak jauh dari tempat kami.

 • Introduction To Programming Part 1
  Dec 17 , 2015

  Assalamualaikum...

  Hari ini saya nak berkongsi tentang salah satu bidang IT iaitu programming ataupun dalam bahasa malaysia dikenali sebagai pengaturcaraan. Pernah kah anda terpikir bagaimana mesin seperti remote tv, mesin ATM  dan komputer menerima arahan? Dahulunya kebanyakan mesin adalah berbentuk mekanikal, dan arahan nya adalah terhad dan tidak boleh diubah sewenang-wenangnya. Tetapi dengan wujud nya programming language, arahan-arahan tidak lagi terhad dan boleh dimanipulasikan mengikut kemahuan jurutera. Komputer hanya membaca arahan melalui binary code dan untuk menjadi perantaraan antara bahasa manusia dan binary code, terciptalah programming language. 

Iklan

Tips Menurunkan Berat Badan

Assalamualaikum....

Hah, korang mesti dah biasa dengar benda-benda macam ni. Hari ini aku nak kongsikan pengalaman aku mengurangkan berat badan pula. Sejujurnya, berat badan aku tak ada lah sampai tahan obes. Tetapi sejak aku berhenti merokok dan bekerjaya ni, berat badan naik mendadak dan kelihatan seperti belon yang di jual di pasar malam. Dari situ aku rasakan perlu ada perubahan drastik yang perlu dilaksanakan dari mengelak menjadi obes dan tidak sihat.

Sebelum aku mulakan cerita. Pembaca perlu faham dengan konsep penurunan berat badan. Ianya terbahagi kepada dua faktor penting iaitu pemakanan ataupun diet yang sihat dan senaman. Teoritikalnya, usaha menurunkan berat badan ini ditentukan dengan 80% penjagaan pemakanan dan 20% senaman. Jadi bermakna penjagaan makanan adalah jauh lagi penting dari bersenam yea para pembaca.

Konsep kenaikan berat berat badan juga bergantung kepada pengambilan kalori yang kita ambil setiap hari. Semakin banyak kalori kita ambil, semakin banyak la lebihan tenaga yang tidak digunakan lalu menjadi lemak yang susah gila nak hilang ni. Lazimnya, manusia yang mempunyai berat badan yang berlebihan ini, selalunya makan lebih dari keperluan kapasiti mereka setiap hari. Nampak seperti mudah bukan, cuma kurangkan sahaja pengambilan makanan berat badan akan menurun. Hakikatnya, ia tidak semudah yang disangka. 

 

Cardio & Weight Exercise

Dulunya saya selalu menyangka dengan bermain bola sepak dan futsal, berat badan saya akan menurun secara mendadak. Malangnya berat badan saya tidak turun dengan banyak dan ada masa semakin menaik. Sukan yang menggunakan speed and stop selalunye tidak akan membakar kalori secara efektif. Manakala  sukan berbentuk cardio(Sukan pernafasan) lebih berkesan dalam mengurangkan berat badan. Contoh sukan cardio adalah seperti jogging, cycling dan skipping.

Jadi berapa jam kah saya perlu cardio tiap-tiap hari? 15 minit sehari selama 5 hari seminggu sudah cukup untuk menjaga berat badan. Untuk mengurangkan berat badan 20 minit keatas bergantung pada jenis sukan cardio yang kita buat (Skipping lagi banyak bakar kalori dari jogging dan sebagainya). Jika anda ingin membuat badan, saya rasa tidak perlu lebih dari 30 minit kerana jika tidak badan akan mula membakar protein dalam masa yang sama.

Selain daripada cardio, saya  juga selalu mengamalkan weight training. Jika objektif anda untuk mengurangkan berat badan tanpa kelihatan sangat kurus, anda boleh menggunakan cara senaman angkat berat ataupun weight training. Bak kata orang kampung, main besi. Masalah dengan senaman angkat berat ini, ia memerlukan kos yang tinggi. Saya selalu menggunakan gym-gym rakyat yang murah (Sekali masuk dalam 3 ringgit) dan ini disebabkan saya tidak selalu melakukan senaman angkat berat ini. Dua biji dumbell mungkin sudah cukup untuk bermain angkat berat ini.

Lunges dan Squat antara senaman yang bagus untuk menggurangkan berat badan. Banyak artis-artis dan model-model melakukan senaman ini untuk mendapatkan bentuk badan yang cantik. Kebanyakan senaman yang bagus, banyak memfokuskan kepada kaki. Anda juga boleh mencubanya.

 

Green Tea, Caffeine & Plain Water

Green tea ataupun teh hijau dalam bahasa melayunya memang terkenal sebagai salah satu super food yang boleh didapati dengan mudah. Green tea mengandungi EGCG yang boleh membantu meningkatkan metabolisma badan dan hasilnya membantu untuk menurunkan berat badan. Saya selalu minum secawan teh hijau sehari tanpa gula. Disamping membantu mengurangkan berat badan, tea hijau juga mempunyai beberapa kelebihan yang lain.

Caffeine seperti kopi dan teh pula  boleh bertindak sebagai agent pembakar lemak dengan mengeluarkan thermogenesis. Aku pernah baca perbezaan pendapat tentang kegunaan caffeine sebagai cara membakar kalori. Namun, badan manusia secara natural boleh membiasakan diri dengan kesan daripada caffeinetersebut. Jadi, jika ingin menggunakan caffeine sebagai cara menurunkan berat badan, perlulah dilakukan dengan selang seli (Dua minggu minum kopi dua minggu lagi tidak).

Tetapi ada minuman yang lagi bagus jika hendak dibandingkan dengan minuman caffeineini iaitu plain water ataupun air masak. Pembaca harus faham, air masak ini bukan membantu dari segi membakar lemak ataupun meningkatkan metabolisme badan. Tetapi lebih kepada mengelakan kita mengambil kalori berlebihan pada setiap hari. Air masak mengandungi 0 kalori dan dengan meminum 13 cup ataupun 2.2 liter air masak sehari ianya membantu kita untuk kekal kenyang dan proses penyikiran toksin dalam badan. Terdapat beberapa kajian dengan menambah kadar minuman air masak sahaja sudah cukup untuk menggurangkan berat badan.

 

Mengurangkan Pengambilan Gula

Secara amnya badan manusia memerlukan gula untuk dijadikan tenaga seharian. Malangnya pengambilan gula yang berlebihan boleh mengakibatkan kemudaratan. Gula yang berlebihan selalu dikaitkan dengan beberapa penyakit seperti diabetes ataupun dikenali dengan nama pasarnya kencing manis. Banyak butki kajian mendapati kaitan diantara gula dan berat badan. Secara mudahnya pengambilan gula berlebihan akan mengakibatkan berat badan meningkat.

Kajian daripada University of Reading telah menyatakan bahawa 9 jenis kanser berkait dengan obesiti. Jadi adalah penting untuk kita menjaga berat badan disamping nampak cantik ianya juga mengurangkan risiko penyakit kanser. Jadi kurangkan kandungan gula dalam makanan dan tukarkan teh tarik, teh ais ataupun nescafe untuk minuman kepada air masak. Setivia juga boleh digunakan untuk permulaan sebagai pengganti gula.

 

Makan Makanan Yang Dibakar Bukan Digoreng

Malaysia mempunyai masyarakat majmuk yang terdiri daripada pelbagai kaum seperti Melayu, India , Cina, Iban dan sebagainya. Oleh sebab itu, Malaysia memang terkenal dengan masakan yang sedap-sedap seperti Kari, Nasi Lemak, Char Kuey Teow dan lain-lain. Ada benda yang tak berapa bagus tentang makanan-makanan yang lazat ini seperti lemak dan kalori yang tinggi. Sebagai salah satu langkah untuk mengurangkan berat badan, kita perlu lebih memilih makanan yang dibakar daripada yang dimasak. Ini kerana makanan yang dibakar mempunyai kandungan minyak yang kurang di bandingkan dengan goreng.

Kita juga boleh memilih makanan yang direbus daripada digoreng. Untuk aku, aku tidak berapa gemar makanan yang direbus jadi aku memilih makanan yang dibakar sebagai contoh ayam grill, kambing grill ataupun salmon grill dan dimakan dengan portion nasi yang sedikit. Ini kerana makanan yang dibakar mengandungi kandungan minyak yang kurang. Sebagai tambahan, anda juga boleh menukarkan beras biasa kepada basmati ataupun beras perang.

 

Kesimpulan

Aku melakukan tips-tips di atas selama beberapa bulan sebelum mendapat keputusan yang aku inginkan. Aku mengurangkan berat badan secara berperingkat dengan tidak terlalu all out sangat. Bagi aku kesederhanaan dan istiqamah penting dalam usaha menggurangkan berat badan. Aku faham jika ada sesetengah pihak mahukan jalan yang cepat dan mudah untuk menggurangkan berat badan. Namun, usaha dan istiqamah tetap menjadi kunci utama dalam proses menurunkan berat badan.

 

P/S: Bila dah kurus sikit ni. Mula la tak jaga makan balik. Huhuhu