Logo
 

Intro Bola Sepak

Page ni berkaitan dengan persatuan bola sepak Negeri Sembilan, Malaysia, dan Liverpool. Saya juga penulis untuk majalah Ultrajang dan blog The No. 8 untuk website Real Spendster FC. 

Subscribe

Paling Popular

  • Percutian Ke Bali Part 1
    Jan 06 , 2016

    Assalamualaikum....

    Pada pertengahan tahun 2014, aku dan isteri pergi bercuti ke Bali, Indonesia. Ini adalah percutian bulan madu kami yang pertama sebagai suami isteri. Pada mulanya, aku dan isteri pergi ke MATTA Fair yang di anjurkan di PWTC pada March 2014. Sebelum pergi ke sana, aku dan isteri telah bercadang untuk pergi ke Bali ataupun pulau Krabi. Banyak travel agency terdapat di sana, dan percutian di dalam Malaysia sendiri juga banyak dan menarik terutamanya pulau-pulau tempatan. Walaubagaimanapun, kami memilih untuk ke Bali, Indonesia sebagai destinasi kami untuk berbulan madu. Jom kita baca lebih lanjut.

  • Negeri Sembilan  4-1 Pulau Pinang (Piala FA Pusingan Ke Tiga)
    Mar 11 , 2017

    Hari ini aku terpaksa menggantikan Kid the Karate Kid untuk mengulas game Negeri Sembilan menentang Paroi. Punyalah ramai orang sampai aku menyesal tak beli tiket awal-awal. Last time Paroi penuh pun aku tak ingat bila. Untuk julung kalinya, kalau tolak game friendly, aku terpaksa duduk di grandstand disebabkan ramai orang.

    16 ribu poit yang datang arini!!! ( Tak termasuk yang panjat pagar).

  • Tips Berhenti Merokok
    Dec 09 , 2015

    Assalamualaikum

    Hari ini saya nak berkongsi tips berhenti merokok. Harga rokok sekarang semakin mahal dan kesan buruk merokok ini sudah lama diketahui. Alhamdulillah, saya dah berjaya berhenti merokok selama dua tahun. Saya berbangga dengan pencapaian saya setakat ini dan berharap dapat kekalkan tak nak pada merokok. Ada di antara rakan-rakan saya berhenti tanpa tips ataupun bantuan dari mana-mana pihak. Tapi mana tahu dengan membaca article saya ni anda dapat berhenti tabiat merokok. Percaya atau tidak dengan menulis entry ini, sebenarnya adalah salah satu usaha saya sendiri untuk  kekal tidak merokok. Pelik bukan? tak mengapa, saya akan huraikan selapas ini. 

  • Percutian Ke Bali Part 2
    Jan 18 , 2016

    Pada hari berikutnya, kami memulakan aktiviti kami seawal pukul 8.00 pagi. Kami pergi bersarapan di restoran Itali didepan resort kami bersebelahan kolam renang. Sarapan waktu itu lebih kurang sama seperti mana sarapan di hotel-hotel di Malaysia. Tentatif kami pada hari itu agak penuh dan menarik. Pagi itu hujan agak renyai dan bau wangi-wangian (Dorang bakar macam kemenyan) sudah mula dirasai. Selesai saja kami bersarapan, kami terus mengambil barang dan pada waktu yang sama Pak Nyoman, supir kami, telah sampai di pintu depan resort. Kami sangat excited nak memulakan perjalanan kami dan ianya bermula tidak jauh dari tempat kami.

  • Introduction To Programming Part 1
    Dec 17 , 2015

    Assalamualaikum...

    Hari ini saya nak berkongsi tentang salah satu bidang IT iaitu programming ataupun dalam bahasa malaysia dikenali sebagai pengaturcaraan. Pernah kah anda terpikir bagaimana mesin seperti remote tv, mesin ATM  dan komputer menerima arahan? Dahulunya kebanyakan mesin adalah berbentuk mekanikal, dan arahan nya adalah terhad dan tidak boleh diubah sewenang-wenangnya. Tetapi dengan wujud nya programming language, arahan-arahan tidak lagi terhad dan boleh dimanipulasikan mengikut kemahuan jurutera. Komputer hanya membaca arahan melalui binary code dan untuk menjadi perantaraan antara bahasa manusia dan binary code, terciptalah programming language. 

Iklan

Malaysian Football Fans

Ramai orang selalu berkata bola sepak Malaysia harus berubah dan diperbaiki. Tapi pernah tak tuan-tuan dan puan-puan terfikir bukan management dan pemain bola sahaja yang perlu direvolusikan. Yes, if we want to change our Malaysian football we also need to change the behavior of our fans as well, we need an educated fan. Jadi harini saya akan menulis tentang perbezaan ragam-ragam peminat pasukan bola sepak ketika berada di stadium Malaysia dengan bola sepak Inggeris from my own perspective. Why I choose English Football kerana pada pendapat saya ia paling banyak mempengaruhi peminat bola sepak di Malaysia. 

My research is based on observation saya dapat dari menonton EPL, cerita rakan-rakan dan pengalaman saya sendiri yang pernah tengok bola disana. So this is limited to Negeri Sembilan, Malaysia dan Liverpool punya games. Jadi mungkin penulisan saya akan berbeza dari pendapat orang lain. Saya berharap hasil dari perbincangan ini kita boleh sedikit sebanyak belajar dan menambah baik atmosphere di stadium-stadium tempatan. Yang baik kita ambil yang buruk kita buang jauh-jauh.

1) Stadium Atmosphere

Us:

Bila saya cakap pasal  suasana stadium saya maksud kan bunyi-bunyi, reaksi penonton dan lain-lain. Bagi pendapat saya ni adalah situasi paling perlu kita perbaiki. If I have to describe few words for our stadium atmosphere, I would say that it's "too loud". Orang mencarut, bunyi gendang, gelak-gelak dan sebagainya seperti mendengar orchestra with multiple conductors. Suasana di stadium mmg sepatutnya perlu bising dan meriah. Tapi perlulah berpada-pada dan berdisplin. Saya masih ingat lagi waktu zaman kegemilangan Negeri Sembilan ( 2009 -2011 ). Do you know we have two different band of drummers playing at the same time with different tone and I need to watch the game. I have difficult time to watch the game back then. If I have the privilege to choose one thing to get rid off permanently and without no doubt it will be the annoying Vuvuzela. Kadang-kadang saya rasakan Vuvuzela dicipta untuk menyakitkan telinga orang sebelah. Siapalah cipta benda ni. Merokok juga pada pendapat saya perulah diharamkan di stadium apabila kita sampai satu tahap nanti.

Them:

Pernah tak korang perasan bila tengok bola live at tv bila player jerit kene tackle boleh dengar satu stadium? Sapa -sapa Liverpool fan pernah tak dengar Jamie Carragher jerit ' up! up! up!' tiap-tiap kali dia cuba buat perangkap offside selepas clear bola? it shows sampai begitu senyap suasana stadium disana. Yes, they do sing sometimes but they sing together as one, and not all the freaking time!. Saya pernah menyaksikan perlawanan di Anfield pada tahun 2013 .Pada waktu itu saya duduk berdekatan dengan fan lawan. Dari apa yang saya nampak hanya pihak lawan je yang active menyanyi yet again not all the time. Saya pernah dengar kawan-kawan saya yg pernah juga pergi tengok match stadium di sana berkata, ' Orang putih tengok bola boring. Senyap je'.  Kalau ada satu benda yang boleh kita ambil dari dorang ialah masa peluang nak gol penonton akan ramai-ramai bangun. Bila tak score dorg duk balik lah.

Location of writer when watching the game between Liverpool vs Sunderland

Kedudukan penulis ketika Liverpool Vs Sunderland

 

2) The Hooligans/Football Firms

Us:

Hmmm. I'm 50-50 on this. Saya support ultras movement but only when they behave. They are young, patriotic and creative supporters with lot of passion,but ,tak payah nak semangat sangat. Adegan baling mercun, baling botol, pukul penonton bagi saya sangat -sangat lah uncivilized. Let me be clear on this. Baling mercun, botol dan sebagainya, dekat area orang ramai yang ada wanita dan kanak-kanak, not cool man. If you insist to go on with it, please do this among yourself. Tak malu ke kalau kita lepas kan marah kita dekat org yang lemah? Nevertheless, semangat cintakan negara dan pasukan bola sepak tempatan mereka harus dipuji dan lagu-lagu mereka quite catchy too. So, seperti yang saya cakapkan tadi, saya akan support mereka if they behave accordingly. And for the record, if you want to support your local football team, buy their ticket! Bukan panjat pagar. Seolah-olah kita marahkan orang lain tak patriotik tapi tak pernah bayar cukai and pakai duit mak nak beli boot DM. I'm just saying.

Them:

Siapa tak kenal dengan English and Scottish Hooligans. Nama-nama seperti Inter City Firm, The Red Army and Old Firm (between Celtic and Ranger in Glasgow) memang sangat terkenal dan menjadi ikutan football fans di Malaysia. Mereka juga terkenal dengan masalah disiplin seperti di Malaysia. Instead of baling botol air and mercun, dorang baling duit syilling sebagai contoh. The problem is besides football firms they are also (not all of them) involved in far right party organization or political parties such as EDL(English Defend League), SDL(Scottish Defend League) and BNP(British National Party). These organization is well known of their hatred on Asian and Muslim like us. And dude, we still want to be like them? To hate our self or what? Seriously? Moreover, I would like to talk about pitch invader. Fans love them but not the club. Ini satu yang jarang (tak pernah ada lagi kut. Kalau ada pun kat area balapan je) ada di Malaysia and thank god please keep it this way.

 

3) Racial Slur

Us:

Bagi saya, bende ni paling memalukan dalam bola sepak. Benda ni saya rasa semakin menjadi-jadi di Malaysia. Banyak kata-kata kesat dan berbau perkauman di lemparkan dengan tanpa rasa segan silu. Mungkin mereka lupa ada kanak-kanak di stadium. Kenapa bila kalah kita blame bangsa lain tapi bila dorang score kita sorak? Bagi saya racist people adalah org yang lemah. Jika mereka tidak berjaya atau tak puas hati, mereka salahkan orang lain dan paling mudah mereka akan pilih bangsa lain. Macam mana nak solve this issue? it all starts at home. Ajar anak-anak menerima perbezaan dari segi warna kulit, budaya, agama orang lain. Ajar mereka erti toleransi pada kaum-kaum yang lain dan bukan membenci. Children are not racist when they was born and science has proven that.

Them:

Bagi saya, racial slurs issue ada dimana-mana stadium di dunia ini. Kalau tak, buat apa FIFA menghabiskan million of dollar on Say No To Racism campaign. This thing happen simply because uneducated people are racist. Saya tak nak cakap kes pasal player bola yang racist (seperti Luis Suarez & John Terry). But more on fan side like the infamous case of Dani Alves (Banana) and Samuel Eto'o(No Mas). Yang saya rasa kita boleh ambil contoh disini dari mereka ialah ketegasan pihak berkuasa mereka. Orang yang terlibat dengan racial slurs boleh didakwa sekeras-kerasnya. Saya harap mungkin satu hari di Malaysia juga kita boleh lakukan benda yang sama.

 

4) After Match

Us:

Yang ni saya kena puji. Saya tengok sebagai contoh di Paroi Negeri Sembilan lepas game menang atau kalah lagu Negeri Sembilan mesti akan berkumandang. Kudos to Ultras Negeri Sembilan(Saya rasakan mereka yang selalu lead). Saya percaya perkara begini pasti berlaku di setiap stadium-stadium di tanah air. Keluar dari stadium juga agak berdisiplin, cuma tinggalan sampah-sampah la yang boleh di perbaiki dengan little effort. Kalau boleh kita cuba lebih bertanggungjawab walaupun ada orang akan bersihkan nanti. 

Them:

Bagi saya ini hampir sama dengan kita. Cuma saya tidak berapa suka jarak parking kereta dan public transportation mereka dengan stadium agak jauh. However,this is part of their culture where they have to walk. I guess this is something that we cannot compare because of external factor. Bak kata kenalan saya 'kalau kita buat macam ni kat Malaysia, tak berlecak ketiak kau' which is I agree.

  

 We have to walk all the way from Goodison Park to Anfield

If orang tanya saya, apa saya nampak dari behavior peminat bola sepak tanah air selama 2-3 tahun ini. Saya akan jawab 'progress'. Peminat-minat bola sepak di Malaysia semakin matang dan belajar dari kesilapan mereka baik dari management, footballer dan fans. Saya juga rasakn pengaruh bola sepak dari Eropah juga mencorak culture bola sepak di Malaysia. Saya rasa sangat penting untuk kita sama-sama berubah kearah kebaikan bola sepak tempatan. Kalau bukan bermula dari kita, siapa lagi. We don't want new Heysel and Hillsborough disaster happen here in Malaysia. Cuba kita bayangkan tengok bola sepak di stadium dekat Malaysia seperti di Eropah but with our own identity and culture. I think it's gonna be pretty cool.