Logo
 

Intro Bola Sepak

Page ni berkaitan dengan persatuan bola sepak Negeri Sembilan, Malaysia, dan Liverpool. Saya juga penulis untuk majalah Ultrajang dan blog The No. 8 untuk website Real Spendster FC. 

Subscribe

Paling Popular

 • Percutian Ke Bali Part 1
  Jan 06 , 2016

  Assalamualaikum....

  Pada pertengahan tahun 2014, aku dan isteri pergi bercuti ke Bali, Indonesia. Ini adalah percutian bulan madu kami yang pertama sebagai suami isteri. Pada mulanya, aku dan isteri pergi ke MATTA Fair yang di anjurkan di PWTC pada March 2014. Sebelum pergi ke sana, aku dan isteri telah bercadang untuk pergi ke Bali ataupun pulau Krabi. Banyak travel agency terdapat di sana, dan percutian di dalam Malaysia sendiri juga banyak dan menarik terutamanya pulau-pulau tempatan. Walaubagaimanapun, kami memilih untuk ke Bali, Indonesia sebagai destinasi kami untuk berbulan madu. Jom kita baca lebih lanjut.

 • Negeri Sembilan 4-1 Pulau Pinang (Piala FA Pusingan Ke Tiga)
  Mar 11 , 2017

  Hari ini aku terpaksa menggantikan Kid the Karate Kid untuk mengulas game Negeri Sembilan menentang Paroi. Punyalah ramai orang sampai aku menyesal tak beli tiket awal-awal. Last time Paroi penuh pun aku tak ingat bila. Untuk julung kalinya, kalau tolak game friendly, aku terpaksa duduk di grandstand disebabkan ramai orang.

  16 ribu poit yang datang arini!!! ( Tak termasuk yang panjat pagar).

 • Tips Berhenti Merokok
  Dec 09 , 2015

  Assalamualaikum

  Hari ini saya nak berkongsi tips berhenti merokok. Harga rokok sekarang semakin mahal dan kesan buruk merokok ini sudah lama diketahui. Alhamdulillah, saya dah berjaya berhenti merokok selama dua tahun. Saya berbangga dengan pencapaian saya setakat ini dan berharap dapat kekalkan tak nak pada merokok. Ada di antara rakan-rakan saya berhenti tanpa tips ataupun bantuan dari mana-mana pihak. Tapi mana tahu dengan membaca article saya ni anda dapat berhenti tabiat merokok. Percaya atau tidak dengan menulis entry ini, sebenarnya adalah salah satu usaha saya sendiri untuk  kekal tidak merokok. Pelik bukan? tak mengapa, saya akan huraikan selapas ini. 

 • Percutian Ke Bali Part 2
  Jan 18 , 2016

  Pada hari berikutnya, kami memulakan aktiviti kami seawal pukul 8.00 pagi. Kami pergi bersarapan di restoran Itali didepan resort kami bersebelahan kolam renang. Sarapan waktu itu lebih kurang sama seperti mana sarapan di hotel-hotel di Malaysia. Tentatif kami pada hari itu agak penuh dan menarik. Pagi itu hujan agak renyai dan bau wangi-wangian (Dorang bakar macam kemenyan) sudah mula dirasai. Selesai saja kami bersarapan, kami terus mengambil barang dan pada waktu yang sama Pak Nyoman, supir kami, telah sampai di pintu depan resort. Kami sangat excited nak memulakan perjalanan kami dan ianya bermula tidak jauh dari tempat kami.

 • Introduction To Programming Part 1
  Dec 17 , 2015

  Assalamualaikum...

  Hari ini saya nak berkongsi tentang salah satu bidang IT iaitu programming ataupun dalam bahasa malaysia dikenali sebagai pengaturcaraan. Pernah kah anda terpikir bagaimana mesin seperti remote tv, mesin ATM  dan komputer menerima arahan? Dahulunya kebanyakan mesin adalah berbentuk mekanikal, dan arahan nya adalah terhad dan tidak boleh diubah sewenang-wenangnya. Tetapi dengan wujud nya programming language, arahan-arahan tidak lagi terhad dan boleh dimanipulasikan mengikut kemahuan jurutera. Komputer hanya membaca arahan melalui binary code dan untuk menjadi perantaraan antara bahasa manusia dan binary code, terciptalah programming language. 

Iklan

Kemenangan Liverpool Umpama Lukisan Yang Agung

Kemenangan Liverpool Umpama Lukisan Yang Agung

Akhirnya setelah bertahun tersiksa menunggu dan beberapa siri kekecewaan. Liverpool berjaya menjulang piala kejuaraan liga buat kali ke 19. Perkara ini terjadi apabila Chelsea berjaya mengalahkan Manchester City sebanyak dua berbalas satu sekaligus mustahil untuk Manchester City memintas Liverpool secara hukum fizik dan matematik.

 

 

Tiga puluh tahun mereka menunggu. Dari zaman Graeme Souness diganti dengan zaman Roy Evans sehingglah zaman Rafa Benitez diganti dengan zaman Brandon Rodgers. Namun usaha mereka tidak berbuah. Sepanjang era itu Liverpool telah banyak memenangi piala-piala berprestij tetapi bukan piala liga. Ayah sudah menjadi atuk dan anak sudah menjadi ayah. Seolah-olah Liverpool sudah ditakdirkan tidak akan menang liga sehinggalah EPL dimansuhkan.

Walau bagaimanapun Liverpool tidak pernah mengalah. Kedatangan Klopp pada tahun 2015 jelas mengubah nasib mereka. Beliau menggelarkan dirinya sebagai The Normal One dan diangkat terus sebagai penyelamat oleh penyokong-penyokong Liverpool. Sediki demi sedikit, hari demi hari Jurgen Klopp berjaya membangkitkan kepercayaan kepada penyokong-penyokong Liverpool bahawa hari Liverpool menjadi juara liga Inggeris pasti akan tiba. Pada awalnya Jurgen Klopp juga nampak seakan harapan palsu. Kalah pada tiga perlawanan akhir dan hanya hampir juara dengan perbezaan satu mata dengan Manchester City. Air pun ada pasang surutnya, takkan pasang selalu dan surut senantiasa.

Ada beberapa pihak yang melabelkan Liverpool sebagai Mat Tandus kerana 30 tahun bermain tanpa piala liga. Abang Tom katakan nanti dahulu. Bagi orang yang memahami seni mereka akan faham erti kemanisan sabar dan nilai masa itu pada sesuatu karya. Bak kata orang Melang “You can’t rush art”. Samalah seperti Michelangelo ketika melukis seni agungnya di siling gereja Sistine Chapel. Beliau mengambil masa selama berpuluh tahun untuk belajar dan mengasah skil melukisnya. Hasil daripada masa yang dihabiskan itu akhirnya diterjemahkan di dinding siling lantas diangkat sebagai salah satu hasil seni yang hebat sebaris dengan lukisan Mona Lisa dan The Birth of Venus.

Begitulah juga nilai kemenangan liga ini. Kejuraan liga adalah suatu karya. Apalah taraf sesuatu kejuaraan itu jika begitu mudah dikecapi. Liverpool sudah sedar tentang hal ini ketika mereka menang UCL di Istanbul dahulu. Oleh sebab itu seperti yang pernah diberitahu oleh abang Tom. Liverpool sebenarnya sengaja tidak memenangi kejuaraan liga walaupun mempunyai beberapa peluang kerana ingin memaksimakan kemanisan kemenangan EPL itu nanti. Semuanya telah pun dikira-kira oleh Liverpool. Namun usaha ini tidak akan menjadi tanpa berkat kesabaran penyokong.

Seperti yang diperkatakan oleh Jurgen Klopp di dalam loghat Jerman. “Kemenangan ini adalah milik anda semua”. Walaupun ayat ini begitu klise, namun dari segi maksud ianya memang tepat sekali. Liverpool tidak akan wujud tanpa penyokong. Sebaliknya penyokong masih wujud tanpa Liverpool. Cuba kalau penyokong Liverpool berhenti berharap. Adakah mereka akan lihat Jordan Henderson mengangkat piala UCL untuk Liverpool bagi kali ke enam dan kejuaraan liga untuk kali ke sembilan belas?

Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggal nama, Mat Void mati meninggalkan Mat Bitter. Nama-nama mereka ini akan bergema beribu tahun lamanya. Sumpahan tanpa piala liga akhirnya telah dimansuhkan oleh Jurgen Klopp dan barisan pemain Liverpool. Semangat tidak mengaku kalah penyokong-penyokong Liverpool wajar dipuji dan diberikan pengiktirafan. Bagaikan lukisan yang agung, semakin lama ia semakin tinggi nilainya. Itulah tanda harga semangat kemenangan kejuaraan liga yang pertama sejak EPL diperbaharui pada tahun 1992. Mungkin inilah maksud jiwa bola sepak yang sebenar. Semangat dan berharap pada pasukan tanpa mengaku kalah.

Menidakkan kehebatan Liverpool itu adalah mustahil. Simple.

P/S: This year is our year

Image by jorono from Pixabay

-Tom Bombadil-