Logo
joomla mobile menu
msen

Selamat Datang

Assalamualaikum dan selamat datang ke website Izzul Aslam Azlan. Saya mengalu-alukan kedatangan anda di laman web ini.

Ini adalah ruangan blog saya dan juga diguna untuk latihan. Anda semua dijemput baca dan share jika berminat.        

Enjoy!!!  

Login

Subscribe

Paling Popular

  • Percutian Ke Bali Part 1
    Jan 06 , 2016

    Assalamualaikum....

    Pada pertengahan tahun 2014, aku dan isteri pergi bercuti ke Bali, Indonesia. Ini adalah percutian bulan madu kami yang pertama sebagai suami isteri. Pada mulanya, aku dan isteri pergi ke MATTA Fair yang di anjurkan di PWTC pada March 2014. Sebelum pergi ke sana, aku dan isteri telah bercadang untuk pergi ke Bali ataupun pulau Krabi. Banyak travel agency terdapat di sana, dan percutian di dalam Malaysia sendiri juga banyak dan menarik terutamanya pulau-pulau tempatan. Walaubagaimanapun, kami memilih untuk ke Bali, Indonesia sebagai destinasi kami untuk berbulan madu. Jom kita baca lebih lanjut.

  • Negeri Sembilan  4-1 Pulau Pinang (Piala FA Pusingan Ke Tiga)
    Mar 11 , 2017

    Hari ini aku terpaksa menggantikan Kid the Karate Kid untuk mengulas game Negeri Sembilan menentang Paroi. Punyalah ramai orang sampai aku menyesal tak beli tiket awal-awal. Last time Paroi penuh pun aku tak ingat bila. Untuk julung kalinya, kalau tolak game friendly, aku terpaksa duduk di grandstand disebabkan ramai orang.

    16 ribu poit yang datang arini!!! ( Tak termasuk yang panjat pagar).

  • Tips Berhenti Merokok
    Dec 09 , 2015

    Assalamualaikum

    Hari ini saya nak berkongsi tips berhenti merokok. Harga rokok sekarang semakin mahal dan kesan buruk merokok ini sudah lama diketahui. Alhamdulillah, saya dah berjaya berhenti merokok selama dua tahun. Saya berbangga dengan pencapaian saya setakat ini dan berharap dapat kekalkan tak nak pada merokok. Ada di antara rakan-rakan saya berhenti tanpa tips ataupun bantuan dari mana-mana pihak. Tapi mana tahu dengan membaca article saya ni anda dapat berhenti tabiat merokok. Percaya atau tidak dengan menulis entry ini, sebenarnya adalah salah satu usaha saya sendiri untuk  kekal tidak merokok. Pelik bukan? tak mengapa, saya akan huraikan selapas ini. 

  • Percutian Ke Bali Part 2
    Jan 18 , 2016

    Pada hari berikutnya, kami memulakan aktiviti kami seawal pukul 8.00 pagi. Kami pergi bersarapan di restoran Itali didepan resort kami bersebelahan kolam renang. Sarapan waktu itu lebih kurang sama seperti mana sarapan di hotel-hotel di Malaysia. Tentatif kami pada hari itu agak penuh dan menarik. Pagi itu hujan agak renyai dan bau wangi-wangian (Dorang bakar macam kemenyan) sudah mula dirasai. Selesai saja kami bersarapan, kami terus mengambil barang dan pada waktu yang sama Pak Nyoman, supir kami, telah sampai di pintu depan resort. Kami sangat excited nak memulakan perjalanan kami dan ianya bermula tidak jauh dari tempat kami.

  • Introduction To Programming Part 1
    Dec 17 , 2015

    Assalamualaikum...

    Hari ini saya nak berkongsi tentang salah satu bidang IT iaitu programming ataupun dalam bahasa malaysia dikenali sebagai pengaturcaraan. Pernah kah anda terpikir bagaimana mesin seperti remote tv, mesin ATM  dan komputer menerima arahan? Dahulunya kebanyakan mesin adalah berbentuk mekanikal, dan arahan nya adalah terhad dan tidak boleh diubah sewenang-wenangnya. Tetapi dengan wujud nya programming language, arahan-arahan tidak lagi terhad dan boleh dimanipulasikan mengikut kemahuan jurutera. Komputer hanya membaca arahan melalui binary code dan untuk menjadi perantaraan antara bahasa manusia dan binary code, terciptalah programming language. 

Pelawat

Today30
Yesterday84
Week153
Month30
Total306196

Who's Online

1
Online

Wednesday, 01 December 2021 09:06

Iklan

  • Georgie Road, Edinburgh
  • Princess Street, Edinburgh
  • Kintamani, Bali
  • Grand Bazaar, Tehran
  • Perhentian Island, Terengganu

Merantau

Dari Kuala Pilah Ke Edinburgh Part 17

Hari demi hari keadaan luar rumah semakin sejuk. Aku kadang-kadang study sampai pukul 2-3 pagi. Jadi bila nak merokok aku akan keluar rumah turun bawah dan hisap di lorong rumah. Di lorong belakang rumah aku ada taman kecil penuh dengan arnab ataupun dengan lebih tepat kelinci. Kawanan tersebut melompat-lompat disekeliling taman itu. Kadang-kadang aku nampak musang juga ada datang di tempat yang sama. Mungkin memburu kelinci-kelinci kecil ataupun sekadar mencari lebihan makanan manusia dia tong sampah.

 

Read more ...

Dari Kuala Pilah Ke Edinburgh Part 16

Cukuplah satu baju sejuk aku ada. Brand Superdry yang berbulu di leher. Ikut-ikut aku punya baju sejuk ni dah habis power dah. Dalam dia ada bulu-bulu extra seperti bulu kambing. Ramai juga yang bertanya dekat aku macam mana aku boleh tahan sejuk dengan pakai baju satu lapis sahaja. Rahsianya adalah bulu kambing di bahagian dalam baju ni lah. Tapi bila orang tanya of couse aku akan cakap aku berdarah Scottish untuk berlagak. Sekadar bergurau walapun selalunya orang akan menyampah lebih daripada terhibur. 

Read more ...

Programming

  • Adik Cerdik - Wild Animals Copyright

    This is Adik Cerdik Copyright.

     
  • Adik Cerdik - Wild Animals

    Welcome to the Adik Cerdik

    - Wild Animals -

     

    Hi Everybody,

    Learn and fun with your love one by using this app Adik Cerdik - Wild Animals. An interactive Baby's first words app by using pictures and sounds. It contains several wild animals pictures with label and sound to pronounce the animal names. In total 10 wild animals will be in this app. This app is designed mainly for parent to play with their 0 to 2 years old baby.

    You can navigate the image by swiping from left to right or opposition direction to go from one animal to another. The user also may set the application for the mute session to disallow any sound by clicking the mute icon. You can just reset it back by clicking the sound icon again. 

    For now, we only have an English version and for Bahasa Malaysia version is still in development.

    Please enjoy it and drop us an email if you have any inquiries, suggestion or interested with this app. Don't forget to share and rate us!!! 

    Read more ...  

Sejarah

Bola Sepak

  • Kemenangan Liverpool Umpama Lukisan Yang Agung

    Akhirnya setelah bertahun tersiksa menunggu dan beberapa siri kekecewaan. Liverpool berjaya menjulang piala kejuaraan liga buat kali ke 19. Perkara ini terjadi apabila Chelsea berjaya mengalahkan Manchester City sebanyak dua berbalas satu sekaligus mustahil untuk Manchester City memintas Liverpool secara hukum fizik dan matematik.

     

    Read more ...  
  • Bola Sepak. Antara Adat, Budaya dan Bangsa.

    Kenapa kita lihat zaman sekarang ramai rakyat Malaysia berbangsa Cina kurang menjadikan bola
    sepak sebagai karier lagi? Bukan tiada pemain-pemain hebat seperti Soh Chin Aun dan Ching Hok
    Aik pernah menyarung jersi liga tempatan satu ketika dahulu. Kenapa kita jarang lihat ramai pemain
    badminton dari golongan berbangsa India? Bukankah salah satu pemain lagenda Malaysia Punch
    Gunalan berbangsa India. Lagi mengejutkan kenapa kita tidak nampak anak-anak Melayu memasuki
    sukan ping pong ataupun bola keranjang secara professional? Adakah ini semua konspirasi ataupun
    kebetulan semata-mata?

    Read more ...  

Tips

  • FM 2021

    Click link di bawah:

    https://drive.google.com/file/d/1-KsVJ-kqO1RZaF3xlFpxA8JSH36J4rGw/view?usp=sharing

     




     
  • Tips Menurunkan Berat Badan

    Assalamualaikum....

    Hah, korang mesti dah biasa dengar benda-benda macam ni. Hari ini aku nak kongsikan pengalaman aku mengurangkan berat badan pula. Sejujurnya, berat badan aku tak ada lah sampai tahan obes. Tetapi sejak aku berhenti merokok dan bekerjaya ni, berat badan naik mendadak dan kelihatan seperti belon yang di jual di pasar malam. Dari situ aku rasakan perlu ada perubahan drastik yang perlu dilaksanakan dari mengelak menjadi obes dan tidak sihat.

    Read more ...